Moordenaars Abdiraham Jama Hussein staan terecht

Datum
zaterdag 7 september 2013
Adres
Haardstee
Plaats
Amsterdam

22 jaar hoorde Jermaine W. eind november 2015 te zich eisen. Zijn partner in crime Ismaila L. moet van het OM 15 jaar de gevangenis is. Overigens niet alleen voor de moord op Hussein, maar ook voor andere geweldsmisdrijven.

Drie dagen waren voor de rechtszaak uitgetrokken, maar de moord op de Somalische vluchteling Abdiraham Jama Hussein (31) was dan ook niet het enige feit dat de verdachten ten laste wordt gelegd. Wel het ernstigste.

Hussein werd voor het portiek Haardstee 211-219 doodgeschoten en lange tijd had de politie geen idee wie de schutter was. In augustus 2014 werden twee mannen opgepakt, de Antilliaan Jermaine W. en de Senegalees Ismaila L. De laatste verbleef illegaal in het land. Ze kwamen naar voren als verdachten in het onderzoek naar een reeks andere geweldsmisdrijven en W. werd bovendien afgeluisterd in een ander moordonderzoek. Onbekend is welk.

De onderstaande opsomming zal niet volledig zijn.

Op 3 augustus 2013 overvielen W. en L. met anderen een woning in flat Groesbeekdreef in Zuidoost. Ze dachten daar een bedrag van 2 miljoen euro aan te treffen. De drie slachtoffers werden alle drie beschoten, wat W. en L. nu een drievoudige poging tot doodslag oplevert. Op 18 september 2013 beroofden W. en anderen iemand bij het Amstelstation met geweld van zijn ketting, telefoon, autosleutels en horloge. Dat ging gepaard met vrijheidsberoving en (weer) poging tot doodslag. Ze sloegen het slachtoffer drie tanden uit zijn mond.

Roof was niet altijd het motief voor geweld. Op 6 september 2013 trokken W. en L. iemand in een auto, intimideerden hem door ostentatief een geluiddemper op een vuurwapen te draaien en staken hem met een mes onder zijn oog. Het slachtoffer zou de twee ‘gedisrespecteerd’ hebben. Maar uiteindelijk rukten ze hem toch zijn gouden ketting af. In de telefoon van L. werd een foto van een vuurwapen met demper gevonden.

Hussein werd overigens vermoedelijk het slachtoffer van een persoonsverwisseling. Hij woonde in de Rivierenbuurt, maar was die avond op bezoek bij een vriend van hem en droeg een geleende blauwe bodywarmer.

Wie van de twee verdachten heeft geschoten, werd ook tijdens de zitting niet geheel duidelijk.

Slachtoffers

NaamAbdiraham Hussein
Geboren1982
Overleden7 sep. 2013
 17,3
KNMI Schiphol – 07-09-2013

Labels

Bijgewerkt: 21-08-2017 11:38

Reacties (0)

Log in om te reageren