Telegraafmedewerker doodt vrouw en haar kind

Datum
zaterdag 3 juli 1993
Adres
Draaikolk
Plaats
Oostzaan

Anita Schaap (24) was getrouwd, had twee zoontjes en een buitenechtelijke relatie met haar buurman: Edwin de B. (30).

Toen zij op vrijdag 3 juli doodgeschoten in haar woning werd aangetroffen, bleek haar 11 maanden oude zoontje ongedeerd in zijn bedje te liggen. Maar de 3-jarige Berry was in geen velden of wegen te zien. 

Om 8.30 uur leefde hij nog, wisten getuigen te melden. Maar waar was hij nu?

Enkele uren na de vondst van Anita Schaap meldde Edwin de B. zich bij de politie. Niet om te bekennen, maar om te getuigen.

Mogelijk wist hij dat sommigen op de hoogte waren van zijn relatie met de vrouw en nam hij de vlucht naar voren: naar de politie stappen voordat anderen dat deden.

Maar waar was Berry?

Aanvankelijk dacht de politie dat de jongen in paniek de woning was ontvlucht toen zijn moeder werd doodgeschoten. 

Uiteraard werd meteen die vrijdag al grootschalig gezocht. Maar Berry bleef spoorloos. 

De B. werd nog diezelfde dag aangehouden. Zoals wel vaker met moordenaars die zich als getuige aanbieden, viel hij door de mand. Hij gaf feiten die alleen de moordenaar kon weten. Althans: die hem verdacht maakten.

Maar hij ontkende in alle toonaarden.

Een week lang hield Edwin de B. de echtgenoot van Anita Schaap en familieleden van het stel in onzekerheid. Pas toen bekende hij Anita Schaap te hebben vermoord - en Berry. 

Op aanwijzingen van De B. - een freelance sportverslaggever - werd het lichaam van de jongen gevonden. Hij had hem verdronken en begraven.

De B. werd door het Pieter Baan Centrum onderzocht. De man bleek verlatingsangst te hebben en zich tegenover vrouwen 'primitief en agressief' te gedragen.

Tijdens de rechtszaak bleek dat Anita haar dood had verdiend aan een lauwe reactie op het cadeau dat de journalist haar die nacht had gegeven. Woest haalde De B. een vuurwapen van zolder en vuurde zes kogels op haar af.

Onder de ogen van Berry.

Edwin de B. kreeg 20 jaar en tbs. In hoger beroep werd de gevangenisstraf gehalveerd, maar de tbs bleef.

Geen van de kranten vond het nodig te vermelden dat Edwin de B. voor De Telegraaf werkte. De Telegraaf niet, maar de andere kranten ook niet.

  

 18,1
KNMI Schiphol – 03-07-1993

Bijgewerkt: 14-08-2019 15:44

Reacties (0)

Log in om te reageren