Bij de schietpartij raakten de 32-jarige rapper Faisal Mssyeh (artiestennaam Feis) en zijn broer gewond. Faisal Mssyeh overleed later in het ziekenhuis.
Zijn broer was daar intussen op eigen kracht aangekomen. Hij lag weken in coma.
Volgens de politie ging aan de schietpartij een ruzie in een horecagelegenheid aan de Nieuwe Binnenweg vooraf. Daarbij trok iemand al een vuurwapen.
De eigenaresse van de zaak zette daarop een aantal mensen buiten, onder wie de broers Mssyeh.
Het was inmiddels 5.15 uur.
Buiten kwam het opnieuw tot een confrontatie. Een donker getinte, stevig gebouwde man van 1 meter 70 à 80 met een baardje in een rode sweater trok een vuurwapen en schoot Feis in zijn rug.
Volgens de politie had Feis niets met die ruzie te maken. Hij werd dus onschuldig in zijn rug geschoten. En dat, terwijl hij op krukken liep.
De schutter - volgens misdaadjournalist.nl Sivano D., volgens De Telegraaf de Kaapverdiaan Silvano M., die eerder al was genoemd als opdrachtgever van deze dubbele liquidatie in Rotterdam - rende vervolgens met een andere man naar de overkant van de straat en stapte in een grijze Toyota Yaris. Hij als bijrijder, de andere man als bestuurder. Het is de middelste auto op deze foto:
De foto is afkomstig van de camera van een ME-bus die drie kwartier voor de schietpartij toevallig langsreed. Het kenteken is niet te lezen.
Op 19 februari 2019 maakte justitie via Opsporing Verzocht de volledige naam van de verdachte bekend: Silfano Junior M. Ook werd zijn mug shot verspreid, zonder balkje.
Volgens een misdaadsite was M. vrijwel meteen naar Kaapverdië gevlucht en kon de politie hem daarom niet traceren.
Maar hij werd in mei 2019 aangehouden. Silfano M. verbleef op de bovenverdieping van een woning in... de Hoofdstraat te Kerkrade. De hele tijd.
De aanleiding voor M. om te schieten zou het feit zijn geweest dat iemand hem 'klein' had genoemd. Maar M. zelf ontkende toen hij in oktober 2020 voor de rechter stond.
Het Openbaar Ministerie eiste 20 jaar en tbs. Indien M. conform wordt veroordeeld, dan is dit de een-en-twintigste zaak deze eeuw waarin 20 jaar of meer én tbs werd opgelegd.
En dat werd hij.
In hoger beroep eiste het OM bevestiging van het vonnis.
M. bekende nu wel. Hij zei dat hij ze alleen bang had willen maken.
Het hof veroordeelde M. weer tot 20 jaar, maar gaf hem geen tbs.
Want volledig toerekeningsvatbaar.
Wel moet hij na zijn straf te hebben uitgezeten onder toezicht worden geplaats.