Crimineel Alex Gillis geliquideerd

Datum
donderdag 20 februari 2014
Adres
Pieter Jelles Troelstralaan
Plaats
Zaandam

De 30-jarige Gillis groeide op in Amsterdam-West en werd doodgeschoten voor het huis van zijn vriendin in Zaandam. 

Hij stond bij de politie bekend om zijn gewelddadige bedrijfsinbraken en ramkraken.

Maar Gillis werd ook gezien als een van de daders van de liquidatie van Redouan Boutaka in de Pijp in Amsterdam in 2012. 

Hij zou behoord hebben tot de criminele organisatie die in 2012 of kort daarvoor in twee elkaar bestrijdende kampen uiteenviel na ruzie over een partij cocaïne: het kamp van de Antilliaan Gwenette Martha enerzijds en het kam van twee Marokkanen anderzijds. 

'Aleki' Gillis zou tot het kamp van Martha hebben behoord en zijn vermoord omdat hij was overgestapt naar de concurrentie. Martha en diens neef Dennis Mongen zouden daarom de opdracht tot de liquidatie van Gillis hebben gegeven. 

Beiden kunnen het in ieder geval niet meer vertellen: Martha werd in 2014 zelf geliquideerd en Mongen stierf in 2020 in een Spaanse cel aan een hartaanval. Hij was in dat land tot 11 jaar veroordeeld wegens drugsdelicten.

De daders van de moord op Gillis parkeerden hun vluchtauto in de Reizigersweg in Amsterdam-Noord en staken de wagen in brand. Maar bleven spoorloos.

Een van de daders zou Massod Amin Hosseini zijn geweest, een Irakees die in de Amsterdamse onderwereld verzeild was geraakt. Ook hij werd later geliquideerd.

Het onderzoek werd na verloop van tijd stilgelegd wegens gebrek aan sporen, maar later weer heropend - vermoedelijk naar aanleiding van gegevens die de politie van een server in Canada had gehaald. Gegevens van telefoons (Black Berries) waarvan criminelen lange tijd dachten dat ze niet te kraken waren.

Op 11 april 2018 meldde Het Parool dat in verband met de moord op Gillis twee mannen werden aangehouden, een 30-jarige man uit Amsterdam en een eveneens 30-jarige man uit Purmerend: Gökhan C. en Iliass K. 

De laatste zou de liquidatie van Gillis hebben aangestuurd.

De krant gaf haar lezers tegelijkertijd een nieuw motief voor de moord op 'Macho' Gillis in overweging: het feit dat zijn oom onvindbaar was. 

Die oom - Wensley E. uit 1969 - zou criminelen hebben afgeperst, maar zich schuilhouden. Daarom zou in zijn plaats neefje Alex zijn doodgeschoten. 

Als waarschuwing.

Maar in juli 2018 meldde Het Parool dat het Openbaar Ministerie toch meende dat Gillis werd vermoord in opdracht van Gwenette Martha - en wel omdat Gillis betrokken zou zijn geweest bij een eerste, mislukte poging Martha te liquideren (in december 2013) - en dat zou betekenen dat Gillis inderdaad van kamp was gewisseld.

Massod Amin Hosseini bleef in alle versies de schutter.

Bénédicte Ficq van Gökhan C. zag geen bewijs voor de stelling van het OM, advocaat Guy Weski van Iliass K. sloot zich bij Ficq aan. 

Beiden vroegen vrijlating van hun cliënten.

Maar K. bleef vastzitten. 

Hij werd ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Stefan Eggermont en Massod Amin Hosseini. 

Net als Dennis Mongen, trouwens. Die verder werd verdacht van betrokkenheid bij deze liquidatie.

Gökhan C. werd al in 2015 door de rechtbank veroordeeld wegens het voorbereiden van een andere liquidatie, maar twee jaar later door het hof vrijgesproken.

En hij werkte als portier bij het bedrijf dat 'feestlocatie' voor criminelen Dido Events in Amsterdam-West beveiligt. Beveiligde, want Dido Events werd in juli 2018 door de gemeente Amsterdam gesloten.

In januari hoorde Iliass K. dat hij nog veel langer moest blijven zitten. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist en levenslang werd het.

Ook in hoger beroep.

De straf gold voor zijn rol als moordmakelaar in drie zaken: Gillis; Stefan Eggermont en Massod Amin Hosseini

Gökhan C. kreeg 24 jaar en 8 maanden voor medeplichtigheid aan de moord op Gillis (en de moord op Amin Hosseini).

 8,1
KNMI Schiphol – 20-02-2014

Bijgewerkt: 23-12-2023 13:30

Reacties (0)

Log in om te reageren