Levenslang voor dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt

Datum
zondag 30 december 2012
Adres
Tweede Keucheniusstraat
Plaats
Amsterdam

De zaak die vaak als het startschot van de oorlog in de Marokkaanse onderwereld wordt gezien, maar dat niet is.

Volgens Paul Vugts in zijn boek Afrekeningen (2017) was een groep criminelen na interne ruzies in twee groepen uiteengevallen, met als leider van de ene groep de Antilliaan Gwenette Martha en als leiders van de andere groep de Marokkanen Benaouf A. en zijn ex-zwager Houssine A.S. (de A. is de eerste letter van de dubbele achternaam, vandaar alleen een initiaal).

Redouan Boutaka zou tot het kamp Martha behoren en in diens opdracht liquidaties hebben uitgevoerd of hebben laten uitvoeren, aldus Vugts.

Mogelijk - maar dat staat er niet bij - de liquidatie van Hassan Aït Khouda in 2009, waarbij overigens vermoedelijk de broer van Hassan het beoogde slachtoffer was.

En Boutaka zou nieuwe opdrachten hebben aanvaard. Volgens verhalen die in de onderwereld de ronde deden en ook volgens een tip aan de politie was een van de slachtoffers op het lijstje van Boutaka de genoemde Benaouf A.

Vermoedelijk waren die verhalen reden Redouan Boutaka preventief te ruimen. Verhalen als deze kun je als crimineel nu eenmaal amper negeren. Tijd om het waarheidsgehalte te achterhalen is er niet.

Later dat jaar 2012 – dus na de liquidatie van Boutaka – brak tussen beide groepen opnieuw ruzie uit. Nu was de aanleiding het verlies van een partij van 200 kilo cocaïne, die door de politie van Antwerpen in beslag was genomen.

Dat verlies leidde (opnieuw) tot de liquidatie van een getrouwe van Martha, de Marokkaan Najeb Bouhbouh in Antwerpen, op 18 oktober 2012.

Diezelfde maand – 31 oktober 2012 – werd Martha op de Dam aangehouden in gezelschap van twee anderen. Hij bleek een briefje op zak te hebben met daarop het kenteken van Benaouf A. Justitie vermoedde dat Martha die dag (opnieuw) opdracht wilde geven of net had gegeven Benaouf A. te liquideren. Dit keer zou Inchomar B. de schutter zijn.

Volgens justitie liet Martha zich niet door deze tegenslag uit het veld slaan en lokte hij Benaouf A. op 31 december 2012 naar de Staatsliedenbuurt.

A. kwam die dag naar de Staatsliedenbuurt met zijn vrienden Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf alsmede een vierde, onbekende man. Ze reden in een Range Rover met Belgisch kenteken, de auto van de zus van A.

Aangekomen stapten A. en de onbekende vierde uit en maakten een rondje. Op dat moment kwamen twee auto’s aangereden, een Volkswagen Golf en een Audi RS4. Dat RS staat officieel voor Reisen und Sport, maar in criminele kringen voor Racen & Schieten.

De inzittenden begonnen met kalasjnikovs te schieten. Benaouf A. – het beoogde doelwit - sprong in een gracht en zwom naar de overkant, de onbekende vierde wist eveneens te vluchten.

Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden dodelijke getroffen.

Beide vluchtauto’s weden teruggevonden en Inmiddels heeft de rechtbank twee mannen tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de schietpartij, Anouar 'Popey' B. (1980) en Adil 'Kinker' A. (1988). De rechtbank achtte bewezen - onder meer op basis van peilgegevens van mobiele telefoons - dat in de vluchtAudi drie personen zaten, onder wie Anouar B. en Adil. A. Twee van hen hebben geschoten, de derde gooide de vuurwapens in een sloot. In die sloot werd ook een vuurwapen gevonden dat bewezen van Adil A. was.

Anouar B. schreef in de gevangenis bovendien briefjes met instructies en bij hem thuis werd een bivakmuts met een stukje glas gevonden dat van de kapot geschoten ruit van de vluchtAudi afkomstig kan zijn.

Beiden werden ook veroordeeld voor poging tot doodslag op twee motoragenten die de daders na de dubbele liquidatie achtervolgden.

Dat ze ook op agenten hebben geschoten, noemde de rechtbank verachtelijk. Anouar B. noemde de uitspraak de grootste fout die de rechtbank had kunnen maken.

Volgens Justitie was de opdrachtgever van de liquidatie Gwenette Martha, vanwege dat briefje met het kenteken van A.

Een van de andere daders zou Derkaoui Elarbi Ben van der Meijden zijn geweest. Hij werd op 18 augustus 2014 in Amsterdam-Oost geliquideerd. Onduidelijk is nog steeds of hij door medestanders van de slachtoffers werd vermoord of het zwijgen werd opgelegd door anderen die bij de uitvoering van de dubbele liquidatie waren betrokken.

Verder werden genoemd Naoufal ‘Noffel’ F. (1980) en - maar niet als schutter - Stefan Arent Speetjens (1969).

De laatste – een junk – werd conform de eis vrijgesproken van directe deelname aan de liquidatie en pleegde zelfmoord. Op Facebook had hij een foto van hemzelf met een automatisch vuurwapen geplaatst.

Als onbekende vierde die met Benaouf A. in de Range Rover mee naar de Staatsliedenbuurt was gekomen, worden genoemd Rida Bennajem en een van de broers Yakhlaf. De eerste werd in 2013 geliquideerd; van de twee broers leeft er nog een.

Slachtoffers

NaamSaid el Yazidi
Geboren1984
Overleden30 dec. 2012

NaamYoussef Lkhorf
Geboren1991
Overleden30 dec. 2012

Daders/verdachten

NaamAnouar 'Popeye' B.
Geboren1988
Overleden
 8,1
KNMI Schiphol – 30-12-2012

Bijgewerkt: 12-08-17 20:32

comments powered by Disqus