Ja, dus: een politieke moord.
Althans: de ministers Blok en Ollongren hebben de Tweede Kamer laten weten dat de AIVD 'sterke aanwijzingen' heeft dat Iran achter twee liquidaties van Iraniërs in Nederland zit. Deze, op Ahmad Mola Nissi, en die op Mohammad Reza Kolahi Samadi in 2015 te Almere (zie onder).
De liquidatie van de Nissi (52) vond plaats kort voor 17.00 uur. Volgens De Telegraaf was het slachtoffer drie keer in zijn gezicht geschoten.
Ahmad Mola Nissi woonde al tien jaar in Nederland en was oprichter en leider van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.
Deze beweging streeft, de naam zegt het al, onafhankelijkheid van de regio Ahwaz in Iran na. Een van de middelen die daarbij worden aangewend zijn bomaanslagen, waarbij doden en gewonden vielen.
2017 had een jaar met 'significant strikes' tegen de 'Persian enemy' moeten worden.
De ene site noemt het slachtoffer een politicus, de andere een activist. Weer andere houden het op terrorist.
De politie hield op aanwijzing van de zoon van het slachtoffer een man aan die zich verdacht zou hebben gedragen bij het afzetlint, maar liet hem ook weer vrij.
Wel werd de vermoedelijke vluchtauto gevonden, een zwarte BMW uit de 3-serie. Hij stond geparkeerd lang de Schenkweg in Den Haag, langs het spoor. De wagen was niet in brand gestoken.
Sporenonderzoek bracht in juni 2018 een mogelijke connectie met een Rotterdams crimineel netwerk aan het licht. Meer wilde de politie daar nog niet over kwijt.
Omroepwest.nl meldde in november 2017 dat de familie van het slachtoffer denkt dat de 56-jarige Ali Motamed uit Iran om dezelfde reden werd vermoord als Nissi: een politiek motief - en in mei 2018 kwam voor die stelling meer bewijs.
Ali Motamed werd op 15 december 2015 doodgeschoten toen hij vanuit zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat in Almere naar zijn auto liep. De daders vluchtten in een BMW.
In deze zaak werden twee verdachten aangehouden: Anouar B.A. (28) en Moreno M. (35), beiden uit Amsterdam. De eerste is de jongere broer van een criminele tweeling uit Amsterdam-West, meldde Het Parool.
Ali Motamed heette in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi en was lid van de sjiitische verzetsbeweging Mujahedeen-Khalq (Het Parool plaatste het woord verzetsbeweging tussen aanhalingstekens). Hij was tot de doodstraf veroordeeld voor zijn rol bij de bomaanslag op 28 juni 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran, waarbij 73 doden vielen.
'Ali Motamed' was in 1980 als asielzoeker naar Nederland gekomen en werkte hier als elektricien. Hij wilde niet dat foto's van hem op social media werden geplaatst. Zijn vrouw wist lange tijd niet wie hij was.
Wie verantwoordelijk is voor de dood van Nissi en 'Ali' Motamed' is dus nog niet duidelijk.
Duidelijk werd wel - door een artikel in de Volkskrant van 1 november 2022 - dat Nissi in de periode voor zijn dood zeven keer de politie op de hoogte stelde van de bedreigingen tegen hem.
Zeven keer.
Dat is vaker dan het aantal kogels dat hem trof.
En Nissi was niet de enige die waarschuwde.
Een Iraanse asielzoeker had vóór Nissi's dood de IND en de AIVD al gewaarschuwd voor een moordcomplot tegen Nissi.
Politie, IND, AIVD - ze deden acht keer niets.