Invalide man gehelterskelterd

Datum
woensdag 12 augustus 1987
Adres
Kralenbeek 603
Plaats
Amsterdam

Het interview dat advocaat Bénédicte Ficq op 9 januari 2016 in de vrouwenbijlage van de Volkskrant gaf (nee, niet het omslagverhaal) leidde op internet tot enig gespeculeer - en dus waren correcties noodzakelijk. Ficq - bekend van Badr Hari, Adil A. en nog een paar veroordeelde criminelen - vertelde over een zaak die ze vroeg in haar loopbaan op haar bureau had gekregen: de moord op...

Maar wie, dat vertelde ze er niet bij. Ook de dader liet ze onvermeld. Over hem zei ze wel: 'Hij wilde weten hoe het was, iemand te doden. Hij voelde er niets bij.'

Eerste suggestie op internet: ze bedoelt de moord op Aris Zondervan.

Ik heb de moord op Zondervan in mijn boek Moordatlas van Amsterdam (2014) behandeld. De 19-jarige Zondervan, eerstejaarsstudent aan de Vrije Universiteit, afkomstig uit Marken, stond op 3 oktober 1987 op de hoek van de Boelelaan en de Buitenvelderselaan op de bus te wachten toen drie onbekenden – twee jongens en een meisje – hem vroegen wat hij in zijn tas had.

‘Boeken’, antwoordde Zondervan.

Dat antwoord beviel de 17-jarige Remco D. kennelijk niet en hij stak toe met het mes waarmee hij eerder die week een ander ook al een ‘Jack Nicholson nose cut’ had gegeven. Het enige wat D. na de moord tegenover de politie wilde zeggen: ‘Ik heb het gedaan en verder niets.’

Met andere woorden: hij voelde er niets bij. D. verklaarde geïnspireerd te zijn door de film Chinatown (1974), waarin acteur Jack Nicholson een mes in iemands neus steekt en van één neushelft twee neuskwarten maakte.

Had dus gekund, deze moord.

Maar Ficq doelde op een andere: de moord die Ronald S. (18) en Michael S. (17) datzelfde jaar 1987 in de Bijlmer op de invalide Cornelis van Nimwegen (42) pleegden. Van Nimwegen woonde in flat Kralenbeek, op nummer 603. Ronald - hij woonde op dezelfde galerij, drie deuren verderop - en Michael sloegen Van Nimwegen de schedel in omdat ze zijn geld nodig hadden om de vuurwapens te kopen die ze nodig hadden om een geldloper te overvallen. De dood van die geldloper was ook al ingecalculeerd, maar ze werden voordien opgepakt. Beiden verklaarden geïnspireerd te zijn door de film Helter Skelter, over moordenaar Charles Manson.

Toeval: de film Chinatown werd geregisseerd door Roman Polanski. Vijf jaar eerder had Charles Manson de vrouw van Polanski vermoord, Sharon Tate.

Michael S. was meer een meeloper. Hij werd in 1991 in psychiatrische inrichting Balkbrug opgenomen.

Ronald S. had het niet van een vreemde. In 1999 meldde misdaadverslaggever Gerlof Leistra in Elsevier al dat de moeder van Ronald S. prostituee was, maar wie in de familie van S. graaft ziet nog veel meer minder fraais. Zijn ene opa - geboren op Curaçao - verdween in 1941 spoorloos, zijn andere zat bij de SS. Een van zijn oma's was ook al prostituee.

Soms is een achterstand niet meer goed te maken.

Ronald S. werd opgenomen in de Van Mesdagkliniek te Groningen. En wie ontmoette hij daar? Precies: Remco D.


Slachtoffers

NaamCornelis van Nimwegen
Geboren1944
Overleden12 aug. 1987

Daders/verdachten

NaamRonald Henk S.
Geboren1969
Overleden

NaamMichael S.
Geboren1969
Overleden
 17
KNMI Schiphol – 12-08-1987

Labels

Bijgewerkt: 13-01-2016 09:50

Reacties (0)

Log in om te reageren