Verhaal

Sterke daling aantal drugsdoden

Ene Danny G. uit Hilversum vroeg voor zijn programma Narcostaat aan moordatlas.nl hoeveel drugsdoden er de laatste drie jaar zijn gevallen. Dat wil zeggen: slachtoffers van moord & doodslag met drugs als inzet, als motief.

Een interessante vraag. 

Moordatlas maakt in dit geval onderscheid tussen Amsterdam en de rest van het land en tussen liquidaties in de onderwereld, drugsruzies en ripdeals. 

(Drugsruzies zijn spontane ruzies met als inzet drugs, ripdeals zijn geplande berovingen van drugsdealers of de kopers van drugs.) 

Het antwoord van de Moordatlas past niet helemaal bij de titel van het programma: Narcostaat. Het aantal drugsdoden daalde namelijk – en sterk ook: van 39 in 2017 via 22 in 2018 naar 12 in 2019. 

Waarbij opgemerkt dat 2019 nog niet ten einde is en dat sinds het antwoord werd gegeven er al weer een drugsliquidatie werd gepleegd. 13 drugsdoden in 2019, kortom. 

Het aantal slachtoffers van liquidaties daalde van 26 via 16 naar 11.

Het aantal slachtoffers van drugsruzies daalde van 8 via 3 naar 1 en het aantal slachtoffers bij ripdeals van 5 via 3 naar 1.

(Voor de goede orde: het is onvoldoende dat de slachtoffers en/of daders drugs hadden gebruikt en zelfs niet dat ze in drugs handelden. Die drugs moeten de inzet van het conflict zijn geweest. Het is ook onvoldoende dat het vuurwapen in een coffeeshop of iets dergelijks werd getrokken.)

Aan de andere kant: in niet elke zaak is het motief al bekend. En dat geldt voor 2019 sterker dan voor 2017. 

De daling van het aantal liquidaties vindt vooral buiten Amsterdam plaats. In de hoofdstad nam het aantal liquidaties in 2019 juist toe ten opzichte van 2017: 7 tegenover 4. Waarbij opgemerkt dat 4 liquidaties in Amsterdam in één jaar weinig is.

In de rest van het land daalde het aantal liquidaties van 19 naar 3.

Ripdeals en drugsruzie vinden sowieso niet in Amsterdam plaats, dat is meer iets voor Brabant. Maar ook daar dus een daling.

Sterker: in Brabant vonden in 2019 ‘nog maar’ 11 moorden plaats, weinig voor deze provincie. Van die 11 zaken is er een als een liquidatie in de onderwereld te kwalificeren.


Bijgewerkt: 19 nov. 2019